Haagse burgemeester reikt Haegsche Duym uit

De lokalen van het Distilleerderij Museum Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt in Den Haag vormden dinsdag 13 mei het decor voor de uitreiking van een “Haegsche Duym”.

Onder het toeziend oog van een groot aantal leden van de Vereniging De Haegsche Duym reikte burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag de onderscheiding uit aan Jan van der Veer, ook wel bekend onder de geuzennaam Jutter Jan.

Naar het oordeel van het bestuur van de vereniging verdiende Jutter Jan, tezamen met zijn vrijwillige medewerkers, de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de “Jutterskeet”.

In 1997 bedacht hij de Jutterskeet Ome Jan in Kijkduin. Zijn bedoeling was om mensen – maar vooral kinderen – door middel van op de natuur en het milieu gerichte educatieve activiteiten te betrekken bij het strand, de zee en de duinen. Daarnaast wilde hij de beleving van strand, zee en duinen ook voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap beter mogelijk maken. Na vijf jaar van voorbereiding vond de feestelijke opening van de Jutterskeet in juli 2002 plaats. Anno 2014 is de Jutterskeet een begrip in Kijkduin. Inmiddels wordt er ook regelmatig met de gemeente Den Haag en de Stichting Beach Ressort Kijkduin samengewerkt.

Na een kort welkomstwoord door Marijke Dreezer en een leuke toespraak van de burgemeester kreeg Jan van der Veer een zilverkleurige Duym opgespeld.

Zijn medewerkers Rob van Heyningen, Gerard Broodbakker en Paulien Lamboo werden geëerd met een bronskleurige Duym.

Daarnaast ontving Jan uit handen van de burgemeester een plaquette die is bedoeld om aan de keet te worden bevestigd, zodat bezoekers kunnen zien hoe de vereniging de Jutterskeet waardeert.

Tenslotte overhandigde de burgemeester namens onze vereniging nog de traditionele cheque.

De bijeenkomst werd voorafgaand, maar zeker na de plechtigheid vooral beheerst door al datgene wat Distilleerderij Van Kleef ons te bieden had. Naast keuze uit hun likeuren was er wijn en bier, begeleid door prachtig opgediende hapjes. De medewerkers van Van Kleef hebben met hun enthousiasme bijgedragen aan de goede sfeer. Vooral Fleur die ons tijdens een korte rondleiding op een leuke manier inwijdde in het alcoholisch verleden van Den Haag.

Het bleef nog lang gezellig met voor de liefhebbers een proeverij van likeuren.

Ook de heer Van Aartsen bleef nog geruime tijd napraten.

De vereniging kan terugzien op een geslaagde uitreiking van de “VoorjaarsDuym”.